Centrālās laboratorija analīžu kategorijas

Apraksts

Varš asinīs atrodas gan eritrocītos, gan plazmā. 90 % vara atrodas ceruloplazmīna sastāvā. Varš ir mikroelements, kas ir nepieciešams imūnsistēmas darbībai, nodrošina organisma šūnu apgādāšanu ar skābekli un gādā par kaulu stiprību. Varš ir nepieciešams, lai dzelzs vispār uzsūktos organismā un tiktu izmantota sarkano asinsšūnu jaunradē. Tāpat vara klātbūtne ir svarīga, lai notiktu C vitamīna uzsūkšanās organismā. Šis mikroelements spēlē lielu lomu sirds un asinsvadu sistēmas veselībā, jo pietiekams tā daudzums kavē holesterīna izgulsnēšanos asinsvadu sieniņās un pat veicina tā noārdīšanos. Varš  piedalās elastīna un kolagēna sintēzē. Tā trūkums veicina ādas novecošanu. Varš ietilpst ādas pigmenta melanīna sastāvā. Šis mikroelements spēlē nozīmīgu lomu arī matu veselībā.

Analīzes izpildes laiks

1 darba diena.

Kādos gadījumos ārsts nozīmē veikt analīzi?

Traucējumi vara metabolismā.Tie var rasties pacientiem ar aknu patoloģijām (primāri – Vilsona-Konovalova slimību, sekundāri – ilgstošu holestāzi). Vilsona-Konovalova slimības jeb hepatolentikulārās deģenerācijas pamatā ir autosomāli recesīvi iedzimti vara metabolisma defekti. Varš, kas atrodas uzturā, netiek normālā veidā izvadīts ar žulti, bet nogulsnējas dažādos audos.

Kas jāievēro pirms analīžu nodošanas:

Speciāla pacienta sagatavošanās nav nepieciešama.
Analīzes materiāls - asinis.
Daži medikamenti var ietekmēt analīzes rezultātus. Ziņojiet savam ārstam par medikamentiem, ko lietojat. Patstāvīgi atcelt terapiju nedrīkst.

Interpretācija

Paaugstinātas vērtības:
 1. Akūti un hroniski iekaisuma procesi
 2. Miokarda infarkts
 3. Aplastiska un megaloblastiska anēmija
 4. Hemohromatoze
 5.Aknu ciroze.
 6. Vairogdziedzera hipo- un hiper-funkcija

Pazeminātas vērtības:
 1. Vilsona-Konovalova slimība
 2.Apdegumi
 3. Menkesa sindroms
 4.Disproteīnēmija.
 5. Nepietiekams vara daudzums uzturā.

Cena
5,45 €
NVD
Kompensācija
nav

chat3