Centrālās laboratorija analīžu kategorijas

Apraksts

Alfa fetoproteīns ir glikoproteīns ar molekulāro masu apmēram 70 000 Da. Embrionālās attīstības laikā AFP tiek sintezēts dzeltenajā ķermenī un nelielā daudzumā – kuņģa-zarnu traktā un aknās. AFP mātes asinīs izdalās caur placentu. Grūtniecības laikā AFP koncentrācija normā pieaug aptuveni par 5 IV/L nedēļā. AFP noteikšana ir nepieciešama embrija attīstības novērošanai.
 Prenatālajā diagnostikā alfa-fetoproteīnu nosaka mātes asins serumā 15.–20. grūtniecības nedēļā, lai diagnosticētu augļa anomālijas. Mātes seruma AFP rezultāts noteiktā grūtniecības nedēļā tiek attiecināts pret vidējo mediānu (normālas populācijas vidējā vērtība), tā palielinot prenatālā riska diagnostisko precizitāti. Ja sievietei ir dvīņu grūtniecība, tad AFP rezultāts jākoriģē.

Analīzes izpildes laiks

1 darba diena.

Kādos gadījumos ārsts nozīmē veikt analīzi?
  1. AFP kombinācijā ar HCG, brīvo estriolu, grūtnieces vecumu un US izmeklējumu datiem, tiek pielietots iedzimtu patoloģiju skrīningam grūtniecības 2.pusē(14grūtniecības nedēļas līdz 22nedēļāmun 6 dienām).
  2. AFP izmanto kā aknu ļaundabīgu audzēju marķieri.
Kas jāievēro pirms analīžu nodošanas:

Speciāla pacienta sagatavošanās nav nepieciešama.
Analīzes materiāls - asinis.

Interpretācija

Rezultātu novērtēšanai svarīgs precīzs grūtniecības laiks.

Paaugstinātas AFP vērtības:

  1. Aknu slimības, audzēji.
  2. Grūtniecības laikā -var liecināt par embrija attīstības traucējumiem: nervu caurulītes, vēdera sienas defektu vai citām patoloģijām, kas jāprecizē nākamajās analīzēs. Biežākais iemesls, kāpēc mātes asins serumā tiek konstatētas paaugstinātas AFP vērtības, ir neprecīzi noteiktas grūtniecības nedēļas vai daudzaugļu grūtniecība.                                                                        

  Pazeminātas vērtības:
Embrija attīstības traucējumi- hromosomu anomālijas (Dauna sindroms); trisomija13 vai 18.

Cena
4,10 €
NVD
Kompensācija

chat3