Centrālās laboratorija analīžu kategorijas

Apraksts

Androstendions ir androgēns steroīdais dzimumhormons. Organismā androstendions kalpo, galvenokārt, kā priekštecis jeb prekursors daudz aktīvākiem dzimumhormoniem - testosteronam un estrogēniem. Androstendionu producē virsnieres (virsnieru garozas adrenokortikotropā hormona (AKTH) ietekmē) un gonādas. Vīriešiem androstendions nodrošina sekundāro dzimumpazīmju, piemēram, zemas balss vai sejas apmatojuma veidošanos. Lai gan pamatā androstendionu uzskata par vīrišķo dzimumhormonu, kas tiek veidots sēkliniekos, šķeļot 17α- hidroksiprogesteronu, tomēr nelielā daudzumā tas ir sastopams arī sievietēm,  kurām androstendiona ražošanu nodrošina olšūnas.

Analīzes izpildes laiks

1 darba diena.

Kādos gadījumos ārsts nozīmē veikt analīzi?

Ārsts androstendiona līmeņa noteikšanu asinīs var nozīmēt līdz ar citiem dzimumhormoniem, ja ir aizdomas par traucētu virsnieres garozas, olnīcu vai sēklinieku darbību, kas var izpausties:

  • Neauglība sievietēm, kas papildus ir novērojama ar: pazeminātu balsi, pinnēm, palielinātu sejas un ķermeņa apmatojumu (hirsutisms), menstruālā cikla trūkums vai tā neregularitāte (amenoreja), muskuļu masas pieaugums.
  • Zēniem, kuriem ir vērojama pāragra vai arī aizkavēta pubertāte.
  • Jaundzimušām meitenēm neattīstīti ārējie dzimumorgāni.
  • Meitenēm ar vērojamu vīrišķo dzimumpazīmju izpausmi (virilisms).
  • Iedzimta virsnieru garozas hiperplāzija.
  • Policistikais olnīcu sindroms.

Nereti androstendions tiek nozīmēts kā papildus izmeklējums, ja ir jau noteikts izmainīts 17α-hidroksiprogesterona un testosterona līmenis, vai arī, ja ir nepieciešams novērot glikokortikoīdu aizvietotājterapiju pie iedzimtas virsnieru hiperplāzijas.

Kas jāievēro pirms analīžu nodošanas:

Speciāla pacienta sagatavošanās nav nepieciešama.Sievietēm tiek rekomendēts testu veikt vienu nedēļu pirms vai pēcmenstruālā cikla, ņemot vērā androstendiona koncentrācijas izmaiņas dažādos cikla posmos.
Analīzes materiāls - asinis.
Daži medikamenti var ietekmēt analīzes rezultātus. Ziņojiet savam ārstam par medikamentiem, ko lietojat. Patstāvīgi atcelt terapiju nedrīkst.

Androstendiona veidošanai ir diennakt ritms- maksimums tiek sasniegts no rīta.

Interpretācija

Paaugstinātas vērtības:

  1.  Paaugstināta virsnieru, olšūnu un sēklinieku aktivitāte.
  2. Virsnieru audzējs.
  3. Virsnieru hiperplāzija.
  4. Iedzimta virsnieru hiperplāzija (21-hidroksilāzes trūkums).
  5. Kušinga sindroms.
  6. Policistiskais olšūnu sindroms.

Pazeminātas vērtības:

  1. Virsnieru garozas pazemināta funkcionēšana.
  2. Sievietēm – olšūnu, vīriešiem – sēklinieku nepietiekama funkcionēšana.
  3. Adisona slimība.

 

 

Cena
5,25 €
NVD
Kompensācija

chat3