Centrālās laboratorija analīžu kategorijas

Apraksts

Testosterons ir vīrišķais steroīdais hormons, kas tiek veidots gan vīriešu, gan arī sieviešu organismā. Sievietēm salīdzinoši mazās koncentrācijās. Sievietēm to producē virsnieres un olnīcas, bet līdz 60% veidojas no prohormoniem perifērās vielmaiņas rezultātā. Galvenā loma ir nodrošināt sekundāro dzimumpazīmju veidošanos un sievišķo hormonu sintēzes procesu. Tikai 1-2% no kopējā asinīs cirkulējošā testosterona līmeņa ir bioloģiski aktīvs jeb biopieejams, 97-98% ir saistīts ar specifiskām olbaltumvielām (66% - sekshormonu saistošais globulīns; 33% - albumīns), kam, galvenokārt, ir testosterona neaktīvās formas transporta loma. Androgēno jeb vīrišķo hormonu līmenis sievietēm samazinās līdz ar vecumu, kas tiek skaidrots ar olnīcu un virsnieru aktivitātes samazināšanos. Līdz ar to 20 gadīgas sievietes normāls testosterona līmenis var tikt uzskatīts kā paaugstināts 50 gadīgai sievietei.
Testosterona līmenis var atšķirties arī menstruālā cikla laikā, kur savu augstāko punktu sasniedz cikla vidus fāzē, pie kam – augstāks tas būs no rītiem, bet dienas laikā var samazināties.

Kādos gadījumos ārsts nozīmē veikt analīzi?

1. Ja ir aizdomas par policistisko olnīcu sindromu;
2. Neauglība;
3. Novērojams virilisms (vīrišķās sekundārās dzimumpazīmes sievietei);
4. Amenoreja ( menstruāciju trūkums).

5. Virsnieru audzēji, hiperplāzija.

Rekomendējams testosterona analīzi veikt kopā ar sekshormu saistošā globulīnu (SHBG).

Kas jāievēro pirms analīžu nodošanas:

Sievietēm testosterona līmeņa noteikšanai rekomendējams asins analīzes veikt no rīta starp plkst. 8.00.-10.00. Nav ieteicams analīzes veikt sievietēm regulāra menstruālā cikla laikā, tomēr nepieciešamības gadījumā būtu vēlams ievērot vismaz 8 dienu starplaiku no menstruāciju sākuma brīža.

Interpretācija

Testosterona līmenis paaugstinās:

         Vīriešiem

  • Virsnieru hiperplāzija
  • Virsnieru audzēji                                                                                                                                                                                                                                                                 Sievietēm
  • Policistiskais olnīcu sindroms;
  • Olnīcu audzēji;
  • Virsnieru audzēji;
  • Adrenokortikālā hiperplāzija;
  • Virilisms (vīrišķās sekundārās dzimumpazīmes sievietei);
  • Orālie kontraceptīvie līdzekļi.
Cena
4,75 €
NVD
Kompensācija

chat3